1 biji nenas sederhana besarnya
(boleh guna apa2 jenis nenas tp jgn terlalu masak @ terlalu muda tau)
2 sudu besar kerisik
6 sudu besar rempah kari ikan (bancuh dgn air)
1 sudu besar cili kisar
3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1 inci halia
5 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 sudu besar gula merah/putih
1 inci kulit kayu manis
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak
Cara-caranya:-
1) Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2) Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
3) Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4) Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.
5) Bolehla makan yer...sedap...;-)
No comments:
Post a Comment